Badkamer verbouwen tips

Hoe zit het precies met het verbouwen van de badkamer? Wie zijn of haar badkamer gaat verbouwen, moet rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet je een budget hebben, daarnaast moet je een vervangende ruimte zoeken om te douchen en dergelijke. Je moet een goede partij inschakelen voor de levering en installatie van nieuw sanitair, plus het

afvoeren van oud sanitair en puin. Bovendien moet je gebruik maken van een kwalitatieve blauwdruk waarmee je aan alle veiligheidseisen voldoet. Hou ook rekening met eventuele subsidies.

Kostenposten badkamer verbouwen

Bij het verbouwen van een badkamer komen nogal wat kosten kijken. Soms is het lastig door de bomen het bos te zijn. Hier onder zie je de gemiddelde kosten per badkamer ingreep:

Type verbouwing

Gemiddelde prijs

Complete renovatie badkamer

7.000 – 10.000 euro

Geheel nieuwe badkamer

10.000 – 17.000 euro

Ligbad

850 – 2.800 euro

Whirlpool/spabad

2.700 – 6.500 euro

Douche

600 – 2.000 euro

Spa douchecabine

1.600 – 4.300 euro

Kraan

150 – 450 euro

Wastafel

400 – 800 euro

Toilet

450 – 900 euro

Vloer

800 – 1.800 euro

Vloerverwarming inbouw

750 euro/10m2

Verbouwen in zijn algemeen

750 euro/m2

Keramische tegels

15-45 euro/m2

Natuursteen tegels

30-60 euro/m2

Afvoer meubilair en puin

Variabel

Arbeidskosten

Variabel


Hoe gaat verbouwen in zijn werk?

Een badkamerverbouwing bestaat altijd uit enkele fasen:

  1. Het opdoen van inspiratie en het onderzoeken van mogelijkheden – kom tot een concreet plan
  2. De kosten van de nieuwe badkamer in kaart brengen (vraag bij verschillende partijen offertes op)
  3. Maak een keuze, plan een datum in en plan je product. Bij een badkamerverbouwing gaat het meestal om het bestellen van een totaalpakket (meubilair, plus installatie, vaak ook met voorrijkosten en kosten voor het verwijderen van oud meubilair en afval inbegrepen)
  4. Het verbouwen zelf: slopen en opnieuw opbouwen. Een uitgebreide verbouwing kan rustig drie weken duren, maar sommige aanbieders bieden een gehele verbouwing in één week.

Hoe zit het met de indeling?

Het is belangrijk dat je een badkamer voor verbouwing goed indeelt. Badkamers verschillen onderling in zowel vorm als oppervlakte. De inrichting van de badkamer moet passen bij je woning, je smaak, maar ook bij de behoeften van je huishouden. Woon je met een groot gezin, dan heb je veel opbergruimte nodig. Ook is een dubbele wastafel geen overbodige luxe. Denk je dat je geen ruimte hebt voor een bad? Vaak is er met een slimme indeling meer mogelijk dan je denkt. Overweeg bijvoorbeeld een hoekbad te plaatsen. Heb je wensen op elektriciteitsgebied? Zorg ervoor dat je stopcontacten aan alle veiligheidseisen voldoen.

Tips voor badkamer verbouwen

Waar kun je allemaal aan denken?

  • Het bewaren van voldoende afscheiding tussen meubels en douche/bad

  • Installeer stopcontacten op een veilige plek, conform de regels

  • Hou rekening met de draaicirkel van deuren en deurtjes

  • Zorg dat ramen goed bereikbaar zijn

  • Zorg dat de ruimte voldoende ventileert

  • Hoe zit het met de lichtvoorziening (gebruik minstens twee lichtpunten)?

  • Kun je besparen op energie- of watergebruik? Doe dat dan.

  • Bekijk de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie

  • Hou voldoende bewegings- en opbergruimte.

  • Houdt rekening met mogelijke lekkages in de toekomst (kan de loodgieter makkelijk bij leidingen?)

  • Plan ruimte in voor badkameraccessoires als handdoekhaken, toiletrolhouder.

  • Bekijk je ontwerp online in een 3D simulator

  • Vergelijk offertes van verschillende aanbieders

  • Kies waar mogelijk voor zwevende meubels, waar je makkelijk onder schoonmaakt

  • Sluit voor de sloop begint eerst de waterleiding af

  • Controleer ook de kwaliteit van de leidingen. Wil je bijvoorbeeld een regendouche installeren, dan gebruik je per minuut veel meer water dan bij een gewone douchekop. Niet elke leiding (of cv-ketel) kan deze hoeveelheden water aan.

Zones van de badkamer

Je kunt een badkamer in verschillende zones opdelen:

  1. Zone 1: de ruimte direct boven het bad of douchebak tot 2,25 meter hoogte – hier mag alléén verlichting of apparatuur die tegen waterstralen bestand is (dus geen spatwater!).

  2. Zone 2: 0-60 centimeter naast het bad tot 2,25 meter in de hoogte – hier mag verlichting en andere apparatuur geplaatst worden die tegen waterspetters bestand is.

  3. Zone 3: de ruimte vanaf 60 centimeter vanaf het bad of de douche – dit is de enige zone waarin je schakelaars en stopcontacten mag plaatsen, zolang ze geaard zijn.

Subsidie bij badkamer renovatie

Maak je aanspraak op subsidie als je je badkamer laat renoveren? Niet per se, maar is wel wat mogelijk:

  • Bij werkzaamheden als isoleren en schilderen betaal je in huizen ouder dan 2 jaar een laag btw-tarief van 9%. Let op: dit lage tarief is niet van toepassing op de materialen die je koopt.
  • Bij het installeren van isolerend glas (HR++ of triple HR+++) kom je voor ISDE-subsidie in aanmerking. Je kunt ongeveer 15% (soms zelfs 30%) van je aanschafkosten voor het glas en raamkozijn terugkrijgen.
  • De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt dat je in veel gevallen recht hebt op vergoeding als je badkamer sanitair vervangt omdat deze niet functioneel is. Denk hierbij aan een douche die lekt en niet meer te repareren is, of een toilet dat niet spoelt.
  • Bij sommige gemeentes gelden unieke subsidies bij renovatie voor huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE).

Moraal van het verhaal

Voor je je met iemand in zee gaat, raden wij je aan je eerst uitgebreid te laten adviseren. Ook raden we je aan te kiezen voor een lokale partij. Je vergelijkt ze door offertes aan te vragen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de vakspecialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!