Badkamer verbouwen kosten per m2

Het verbouwen van je badkamer kan erg prijzig zijn. Maar hoeveel je precies kwijt bent, is natuurlijk onder meer afhankelijk van wat je precies laat verbouwen en hoe je het laat verbouwen. Om tot de kosten per vierkante meter bij een verbouwing te komen, moet je eerst de totale kosten van de verbouwing weten. Die deel je vervolgens door het aantal vierkante meter dat de badkamer groot is. Gemiddeld genomen wordt er bij een badkamer renovatie gezegd dat de kosten zo’n 750 euro per vierkante meter zijn. Uiteraard is de ene vierkante meter de andere niet. Op de ene vierkante meter bevindt zich het toilet, op het andere alleen vloer. Kortom: het ligt er ook maar net aan hoe je je badkamer wilt inrichten.

Kostenposten badkamerverbouwing
De badkamer verbouwen is uiteindelijk zo duur als je het zelf wenst te maken. Nieuw sanitair is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Plus je kunt een gedeelte van de badkamer verbouwen.

Type renovatie

Gemiddelde prijs

Complete renovatie badkamer

7.000 – 10.000 euro

Compleet nieuwe badkamer

10.000 – 17.000 euro

Ligbad

850 – 2.800 euro

Whirlpool/spabad

2.700 – 6.500 euro

Douche

600 – 2.000 euro

Spa douchecabine

1.600 – 4.300 euro

Kraan

150 – 450 euro

Wastafel

400 – 800 euro

Toilet

450 – 900 euro

Vloer

800 – 1.800 euro

Vloerverwarming inbouw

750 euro/10m2

Verbouwing algemeen

750 euro/m2

Keramische tegels

15-45 euro/m2

Natuursteen tegels

30-60 euro/m2

Afvoer meubilair en puin

Variabel

Arbeidskosten

Variabel

Ruimtelijke inrichting badkamer

Wat je voor je badkamer kwijt bent, is onder meer afhankelijk van de ruimtelijke inrichting. Zoals gezegd, de ene vierkante meter is de andere niet. Hoe meer bewegingsruimte (lees: open ruimte/vrije ruimte) je hebt, hoe lager de kosten gemiddeld genomen zullen uitpakken. In een kleine badkamer zal je een bad of douche, een wastafel en een toilet willen plaatsen, maar het is niet zo dat je in een grote badkamer ineens twee wastafels en twee toiletten plaats. De gemiddelde kosten bij een badkamer verbouwing komen, zoals gezegd, neer op 750 euro per vierkante meter. Als je het slim aanpakt, kun je hier echter flink onderduiken.

Wanneer zijn vierkante meter kosten relevant?

De kosten per vierkante meter zijn wel relevant als je kijkt naar oppervlakten als muren en vloeren die met tegels moeten worden belegd. De prijzen voor tegelwerk worden in veel gevallen immers per vierkante meter berekend. Hoe duurder het materiaal van de tegel, hoe meer geld je kwijt bent. Voor keramische tegels geldt een gemiddelde prijs van rond de 15-45 euro. Natuursteen tegels zijn fraaier, maar ook een stuk duurder. Hier betaal je al snel rond de 30-60 euro per vierkante meter voor. Je moet de arbeidskosten hier nog bij optellen. Ook moet je er rekening mee houden dat je altijd zo’n 10% extra bestelt dan je eigenlijk kwijt kant als je tegels bestelt. Bij het snijden van tegels zullen altijd ‘slachtoffers’ vallen.

Wat drijft de prijs extra op?

De prijs per vierkante meter zal voor de badkamer extra oplopen als je zaken als vloerverwarming laat installeren. Vloerverwarming is luxe en prettig, maar zorgt er ook voor dat de vloer zal moeten worden opengebroken. Dit kun je waarschijnlijk niet zelf. Hierdoor ben je flink wat extra arbeidsuren kwijt. Voor vloerverwarming betaal je al snel rond de 750 euro per 10 vierkante meter. Voor het installeren van wandradiatoren betaal je ook weer extra. Het afvoeren van badkamermeubilair kost je in veel gevallen ook extra. Veel aannemers brengen aparte kosten in rekening voor sloopwerk, afvoer van meubilair en afval.

De kosten drukken

Er zijn verschillende manieren waarop je de kosten slim kunt drukken:

  • Je hebt misschien de neiging om altijd voor het A-merk te kiezen, maar er zijn ook genoeg situaties waarbij een B-merk net zo goed is.

  • Daarnaast bestaan er altijd verschillen in prijs tussen verschillende modellen van hetzelfde merk. De kosten drukken? Kies dan niet altijd voor het duurste model.

  • Bekijk verschillende aanbieder. Vergelijk en vind de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

  • Vraag offertes op en bepaal welke aanbieder het best bij je past

  • Bij een lokale aannemer wordt de klus vaak snel geklaard, plus je bespaart al snel zo’n 40 euro voorrijkosten.

Kleine of grote badkamer

Een kleine badkamer heeft een grootte van zo’n 6 vierkante meter. Verbouwingen kun je ruwweg verdelen in: een simpele, gemiddelde en uitgebreide verbouwing.

  • Bij een kleine badkamer kost een simpele verbouwing zo’n 2.800 euro (zo’n 467 euro/m2)
  • Een gemiddelde verbouwing zo’n 6.000 euro (1000 euro/m2)
  • En een uitgebreide verbouwing zo’n 15.000 euro (2.500/m2).

Voor een grote badkamer van ongeveer 9 vierkante meter geldt:

  • Een simpele verbouwing kost zo’n 3.500 euro (zo’n 389 euro/m2)
  • Een gemiddelde verbouwing zo’n 7.000 euro (zo’n 778 euro/m2)
  • Een uitgebreide verbouwing zo’n 17.000 euro (zo’n 1889 euro/m2).

Subsidie bij de verbouwing?

Bij het badkamer verbouwen, kun je voor de nodige subsidie in aanmerking komen:

  • Betaal laag btw-tarief (9%) voor isoleren en schilderen bij woningen die minstens 2 jaar oud zijn (niet op het materieel).

  • Kies je voor isolerend HR++ of HR+++ glas, dan kom je voor ISDE-subsidie in aanmerking en kun je zo’n 15-30% aan kosten op het raamwerk terugkrijgen.

  • Sanitair vervangen omdat het niet meer hoort zoals het behoort te werken? Je krijgt waarschijnlijk een vergoeding via de WMO: Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

  • Onder bepaalde mogelijkheden kunnen huiseigenaren of Verenigingen van Eigenaren VvE van de Energiebespaarlening of Stimuleringsregel gebruik maken.


Ons advies?

Vergelijk verschillende partijen, vraag offertes aan en kies de beste uit.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de vakspecialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!